Vegaanit ovat puritaaneja askeetteja, pureskelevat porkkanoita, juovat lähdevettä ja kieltäytyvät kaikesta herkuttelusta. Tähän käsitykseen törmää usein. Helposti ajattelee, että kaikki lihaisat makkarat, kermaiset juustot ja jäätelöt sekä mehevät häränlihapihvit lautaseltaan poisjättävä vegaani syö kevyesti ja terveellisesti. Asia ei välttämättä ole niin. Vegaanit eivät ole yhtenäinen massa, vaan vegaani voi siis olla myös ihan tavallinen epäterveellisesti syövä pullukka.

Vegaanius ei ole dietti

Vegaaniruokavalion voi koostaa aivan samalla tavalla terveellisesti tai epäterveellisesti kuin sekaaniruokavalionkin. Vegaani syö halutessaan hampurilaisaterioita, pizzaa ja pastaa. Vegaani herkuttelee makeisilla, suklaalla ja jäätelöillä, jopa homejuustoilla. Leivokset, pullat ja täytekakkut eivät ole poissuljettuja. Sukujuhlien ikisuosikki voileipäkakkukin kuuluu ruokavalioon. Makkarakeitto ja pasta bolognese onnistuu myös vegaanisena. Makeita virvoitusjuomia, viinejä ja olutta juo moni.

Vegaaniruokavalio ei ole dietti. Ainut asia mikä erottaa sen sekaaniruokavaliosta on se, että kaikki eläinperäinen jätetään pois. Lehmän- ja vuohenmaitotuotteet korvataan kasvispohjaisilla esim. soija- ja kauramaidoilla ja -kermoilla. Niistä valmistettuja jäätelöitä, kermoja ja maitoja löytyy hyvä valikoima. Makkaroita valmistetaan tavallisimmin seitan- ja tofupohjaisina. Niitä löytyy sekä grillattaviksi, leivänpäälle ja vaikkapa siihen makkareittoon sopiviksi. Uusia kasviproteenituotteet tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Levitteitä löytyy paljon. Voita korvaavia, maultaan erinomaisia kasvisrasvatuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä helposti.

Vegaani voi syödä eineksiä

Jokainen vegaani ei kokkaa kaikkia aterioitaan alusta saakka tuoreista raaka-aineista. Kiireiseen arkeen vegaanille löytyy monenlaisia eineksiä ihan perusmakaroonilaatikosta ja hernekeitosta alkaen. Löytyy pihvejä ja pyöryköitä, suikaleita, nyhtöjä ja kebabeja. Ja netti on täynnä reseptejä myös himokokkaajalle ja ruokahifistelijälle. Ainakin pääkaupunkiseudulla vegaaniruokaa on nykyisin hyvin saatavilla ihan lähikaupoissa.

Ainoat ravintoaineet mitä kasvispohjaisiasta ruuista ei saa ovat B12-vitamiini ja kolesteroli. B12-vitamiinia lisätään eläintenrehuun ja lihansyöjä saa sen sitä kautta. Vegaanin on helppo napata vitamiini purkista. Kolesterolin puuttuminen tuskin haittaa ketään. Ja eläinten henkiä tulee tietysti säästettyä. Ja kärsimystä.

 

tarja

 

 

 

 

 

 

 

Share This