Mitä laittaa jalkaan kaupunkilainen, joka haluaa sulautua perustyylikkääseen työssäkävijöiden massaan, mutta välttää kaikkea eläinperäistä myös jalkineissaan?

Olemme yhä ympäristötietoisempia. Luontoarvot ja ekologisuus pohdituttavat ja tiedämme eläintuotannon ekosysteemille aiheuttaman valtavan kuorman. Kasvissyönti yleistyy ja yhä useampi jättää vähitellen kaiken eläinperäisen pois lautaseltaan. Kun sen tekee eläinoikeus- ja ympäristösyistä, siitä avautuu helposti laajempi eettinen ja ekologinen arvokysymys. Kaikkia arjen valintoja alkaa tarkastella uudesta näkökulmasta.

Aihe on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa myös työni puolesta, ja olen ilokseni todennut, että vegaanikauppojen lisäksi myös monet perinteiset jalkinevalmistajat ovat ottaneet mallistoihinsa vegaanisia kenkiä. Mitä laajemmaksi vegaanista elämää tavoittelevien joukko kasvaa, sitä suurempi paine yhä useammalla yrityksellä on vastata tähän kysyntään. Kivoja, ekologisia ja täysin ilman eläinperäisiä materiaaleja valmistettuja kenkiä löytyy jo joka tarpeeseen. Googlaamalla #veganshoes löytyy sneakereita, perinteisiä maihareita, juhla-avokkaita, hienoja pukukenkiä ja vaikka mitä. Ja valikoima kasvaa jatkuvasti varsinkin nettikaupoissa. Valitettavasti kivijalkakauppojen valikoimat ovat vielä huomattavasti suppeammat.

Perinteisen eläimenihon eli nahan korvaamiseen on kehitetty jo kymmeniä mitä kiinnostavampia eettisiä ja ekologisia materiaaleja. Öljypohjainen muovi alkaa olla eilistä. Kenkiä valmistetaan mm. selluloosa- ja kookoskuiduista, ananaksen lehtikuiduista, sienistä, kierrätetyistä muovipulloista sekä maissi- ja mehuteollisuuden ylijäämäkuiduista kuten omenasta, ja tietysti myös tutummista puuvillasta ja hampusta. Vegaanikengissä valmistusmateriaalin lisäksi myös kaikki käytetyt liimat ovat eläinvapaita. Monissa muissa kengissä, vaikka valmistusmateriaali olisikin ilmoitettu olevan jotain muuta kuin eläinperäistä, käytettävissä liimoissa on usein raaka-aineinaa nahkaa, jänteitä ja sorkkia. Liimojen koostumuksia on tosi vaikea jäljittää ja siksi merkinnällä ”vegan” varustetut jalkineet ovat paras valinta, jos haluaa täysin eläinvapaat kengät.

Kokemukseni mukaan vegaanikengät ovat laadukkaita, mukavia ja helppohoitoisia. Olen talsinut vegaanikengillä kesät talvet, loskassa ja pakkasessa ja hyvin on toiminut. Huolloksi monille materiaaleille riittää pelkkä vedellä puhdistus. Valkoiset tennerit ja lenkkarit täytyy tietysti pestä perusteellisemmin. Maissikuidusta valmistetutkin kestävät, ihmeekseni, jopa konepesua.

Vegaaniruokavalion on laskettu säästävän 33 eläimen hengen kuukaudessa, valitsemalla vegaanikengät säästää vielä varmasti muutaman lisää.  

 

tarja

Share This