Yllättävän sitkeässä elää harhaluulo, että eläinten asiat Suomessa olisivat hyvin. Esimerkiksi turkistarhauksen yhteydessä kuulee usein väitteen, että onhan se hyvä harjoittaa tätä elinkeinoa Suomessa, ulkomailla turkiseläimillä on asiat paljon huonommin. Väite ei pidä paikkaansa. Turkistarhaus on kielletty tai tehty käytännössä kannattamattomaksi lainsäädännön keinoin useissa Euroopan maissa. Viime viikkoina julkisuuteen tulleet kuvat jättimäisiksi ja sairaiksi syötetyistä ketuista suomalaisilta turkistarhoilta näyttävät todellisuuden siitä, miten räikeästi eläinsuojelulakia Suomessa rikotaan. Media on julkaissut näitä kuvia ympäri maailmaa ja Suomi on saanut osakseen runsaasti paheksuntaa jopa Kiinassa. Suomessa asiasta vaietaan, koska pitkään valmisteilla ollutta uutta eläinlakia pyritään saamaan läpi sellaisessa muodossa, että mitään mainittavaa parannusta eläinten oloihin ei saada.

Nykyisen eläinsuojelulain vuodelta 1996 tarkoituksena on ”suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain tarkoituksena on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.” Silti meillä on sallittua pitää turkiseläintä pienessä verkkohäkissä ilman liikkumista, virikkeitä ja juomavettä, kytkeä lehmä päästään parteen paikoilleen 10 kuukautta vuodesta, pitää sikaa liikkumisen estävässä häkissä puolet elämästään, ja koko elämänsä näkemättä päivänvaloa, kanaa niin että sillä on liikkumatilaa A4-paperiarkin verran, kastroida porsaat tai nupouttaa vasikoiden sarvien alut ilman kivunlievitystä. Räikeimmistäkään eläinsuojelurikoksista harvoin seuraa mainittavia rangaistuksia.

Tutkimuksen mukaan yli 90 % suomalaisista haluaa eläimiä kohdeltavan nykyistä paremmin. Eläimet ovat tietoisia ja tuntevia olentoja, joilla on itseisarvo, ts. niitä ei saa kohdella pelkkinä esineinä. Ihmisellä moraalisena olentona on velvollisuus huolehtia heikoista ja vähempiosaisista, huolimatta kenenkään älykkyysosamäärästä. Miksei siis eläimistä, joista esimerkiksi sika on älykkyydeltään viisivuotiaan lapsen tasolla?

Mitä asialle voi tehdä? Ottaa yhteyttä kansanedustajiin ja vaatia parempaa eläinlakia ja kovempia rangaistuksia eläinsuojelurikkomuksista. Kertoa asiasta omassa lähipiirissä ja sosiaalisessa mediassa. Tehdä tietoisia valintoja omissa kulutustottumuksissa ja välttää eläinperäisiä tuotteita. Ryhtyä vegaaniksi tai kasvissyöjäksi. Tukea eläinsuojelujärjestöjen toimintaa. Lyhyesti, olla se ääni jota eläimillä ei ole.

Mukailtu artikkelista, joka julkaistu Turun Sanomissa 21.9.2017 (FT, KTL Taru Konst: Suomi, eläinten hyvinvoinnin peräkylä) Linkki artikkeliin

Share This