Lomalla on kiva kokkailla ja kokeilla kaikenlaista. Olen hiukan hurahtanut hortoiluun eli villiyrttien keräilyyn ja käyttöön. Mesiangervoa käytän sekä teenä että siirapin raaka-aineena. Mesiangervon kukista ja kukkanupuista tehtyä teetä on käytetty lieventämään flunssan ja reumatismin oireita sekä päänsärkyä. Kukat sisältävät salisyylihappoa ja sen johdannaisia. Jos olet niille allerginen, mesiangervo ei sovi sinulle. Itse käytän mesiangervoa sen maun vuoksi. Mesiangervosiirappi sopii sellaisenaan esimerkiksi vohveleiden tai jäätelön päälle. Nyt maustoin sillä koko jäätelön.

Tälla ohjeella jäätelöstä tulee kuohkeaa ilman, että sitä täytyisi sekoitella pakastaminen aikana.

 

Mesiangervosiirappi

(valmista siirappia 5dl)

  • 1 litra mesiangervon kukintoja
  • 1 litra vettä
  • 3 – 4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Kerää mesiangervon kukinnot aurinkoisena päivänä. Poimi vain vasta-auenneita kukkia. Nuppujakin voi olla mukana. Mesiangervon kukinnoissa saattaa olla pieniä öttiäisiä. Ne saa puhaltelemalla jäämään pihalle.

Laita huuhdotut kukkatertut veteen kattilaan ja keitä niitä n. 20 min. Siivilöi kukat pois ja lisää sokeri. Keitä noin tunti välillä sekoitellen. Mitä enemmän sokeria ja mitä pidempi keittoaika, sitä paksumpaa siirapista tulee.

Kaada siirappi puhtaisiin, tiiviskantisiin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.

 

Vegaaninen mesiangervojäätelö

( noin litra jäätelöä)

  • 1 dl kikherneiden lientä eli aquafabaa
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl kauravispiä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl mesiangervosiirappia

Vaahdota aquafabaa pari minuuttia ja lisää sokeri. Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on kovaa, viitisen minuuttia. Aivan kun tekisit marenkia.

Vaahdota kauravispi toisessa kulhossa. Lisää siihen vaniljasokeri. Yhdistä vaahdot varovasti. Sekoita joukkoon mesiangervosiirappia kevyesti sekoittaen.

Kaada vaahto leivinpaperilla vuorattuun, pakastimessa jäähdytettyyn vuokaan. Lorauta siirapista muutama juova koristeeksi jäätelön päälle. Koristele haluamallasi tavalla. Vuolin vegaanista suklaata lastuiksi ja ripottelin muutaman kuivatun puolukan antamaan väriä.

Laita jäätelö pakastimeen. Astia kannatta peittää esim. muovikelmulla ettei jäätelö ota hajuja muista tuotteista. Anna pakastua yön yli.

Jäätelöön tulee aika mukava koostumus. Ei tarvitse sekoitella välillä eikä jämähdä kivikovaksi. Jäätelö kannattaa ottaa huoneenlämpöön muutama minuutti ennen tarjoilua.


Jäätelön voi tehdä myös pieniin annosvuokiin. Maustamiseen voi käyttää mitä tahansa siirappeja. Kokeilin ruusunterälehtisiirappia, toimi myös hyvin.

 

Tarja

Share This