Kevätaurinko paistaa. Joutsenet, hanhet ja kurjet ruokailevat lähipellolla. Luonto herää uuteen kevääseen. Ikävien asioiden sijaan haluan hetken nähdä maailmassa hyviä asioita. Kuluvana vuonna muutama sellainen on erityisesti ilahduttanut.

 

Eläinoikeusgallup

Eläinoikeusjärjestö Animalia viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan ja sen kunniaksi järjestö julkaisi Veikka Lahtisen ja Laura Uotilan toimittaman Suomen ensimmäisen Eläinoikeusraportin. Raportissa käsitellään mm. lobbauksena voimaa, eläintuotannon tukia, eläinkokeita Suomessa, eläintenoikeuksia vuonna 2021, ruoan tulevaisuutta ja eläinliikkeen historiaa. https://animalia.fi/elainoikeusraportti/

Eläinten oikeudet vuonna 2021 -osion alla julkaistiin Taloustutkimuksen toteuttama Eläinoikeusgallup. Kuulin gallupin julkaisusta autoradiosta matkalla töihin. Sen tulokset ovat niin toivoa antavat, että miltei liikutuin ne kuullessani. 85% vastanneista kannatti eläinten oikeutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Tämä on vahva viesti, kun Maa- ja metsätalousministeriö todennäköisesti nyt keväällä ottaa käsittelyyn uuden Eläinsuojelulain, uudelta nimeltään eläinten hyvinvointilaki. Nyt mm. parsinavetoista, porsitushäkeistä ja verkkopohjaisista eläinpitopaikoista olisi viimein aika päästä eroon. Sitä haluaa 85% äänestäjistä.  Ajattelinkin muistuttaa muutamaa kansanedustajaa sähköpostitse tästä.

Yllätyin todella positiivisesti myös siitä, että 75% vastanneista oli samaa tai osittain samaa mieltä siitä, että eläinten itseisarvo on kirjattava lakiin. Se olisikin seuraava askel eläinoikeuksien toteutumisen tiellä. Nythän eläin on lain edessä ihmisen omaisuutta ,ei tunteva ja itseisarvoinen elävä olento.Toivottavasti päättäjillä on sivistystä ja rohkeutta tehdä tämä lakiuudistus. Eläinten itseisarvon kirjaamiseen lakiin saattaa mennä hiukan kauemmin kuin Eläinsuojelulain uudistukseen mutta nyt eläinoikeusgallup antaa tästäkin selkeän viestin päättäjille. Suomen eläinoikeusjuristit ry on laatinut asiasta selkeän ja hyväksymistä vailla olevan ehdotuksen. Voit tutustua siihen tästä. https://www.elaintenvuoro.fi/suomen-elainoikeusjuristit/

Lihan kulutuksen vähentämistä kannatti 66% vastaajista ja maataloustukien suuntaamiseen nykyistä enemmän kasviperäisen tuotannon kehittämiseen kannatti 53%. Kasvissyönnin  ja eläintuotannon ajatellaan jakavan maata kaupungin ja maaseudun välillä. Se on vähän yksinkertaisettua. Olen keskustellut joidenkin viljantuottajien kanssa ja kiinnostusta esimerkiksi uusien proteiinikasvien viljelyyn tuntuu olevan myös keski-ikäisissä viljelijöistä. Uusien proteiinikasvien siementen saanti on hankalaa, eikä siirtymää kannusteta. MTK ja muut tuottajajärjestöt sensijaan lobbaavat voimakkasti eläinteollisuuden puolesta ja vastustavat joka mutkassa kasvintuotannon tukemista.

 

 

Tapaus Kari Kuula Kirkko- ja kaupunki -lehdessä

 

”Jos Jeesus syntyisi nykyajan eläinten hehtaarihalliin, hän muuttaisi suunnitelmiaan samantien. Eivät ihmiset tarvitse pelastajaa, vaan heidän keskitysleireissään kärsivät eläinparat”

 

Teologian tohtori, seurakuntapastori Kari Kuula kirjoitti Kirkko- ja kaupunki -lehteen blogikirjoituksen Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun. Luin jutun heti sen ilmestyttyä ja hämmästelinkin iloisena, että pastori kirjoittaa noin reippaasti. Mietin jopa hetken kirkkoon liittymistä, jos ilmapiiri ja näkemykset ovat nykyisin tuollaisia.

Kohuhan siitä kirjoituksesta nousi. Kirjoitus herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua, jossa erityisesti maataloustuottajat ja heidän etujärjestönsä kritisoivat kirjoitusta ja osa kirkon johtoa irtisanoutui kirjoituksen sisällöstä. Arkkipiispa Tapio Luoma kiirehti pehmentelemään kirjoituksen sisältöä.  MTK:n johtokunnan puheenjohtaja, emolehmätilaa pitävä Juha Marttila kertoi järjestönsä selvittelevän oikeudellisiin toimiin ryhtymistä. Painostuksen alla Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heiniluoma päätti poistaa kirjoituksen.

Internetin aikana mikään ei katoa eli poistetun tekstin voi lukea täältä. https://web.archive.org/web/20210122072346/https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kuula-kristittyjen-on-mietittava-uudelleen-elainten-hyotykayttoa-heidan-pitaisi-olla-merkkeja-luojan-rakkaudesta-luotujaan-kohtaan-mutta-nykyinen-elainten-teollinen-kaytto-muistuttaa-saatanan-tuhotekoja

 

”Mistä ei puhuta, sitä ei ole.”

 

 Kuulan kirjoituksen poistosta tehtiin kantelu Julkisen sanan neuvostolle ja sen antoi asiasta langettavan päätöksen. Blogi-kirjoituksen poisto oli  sananvapauden vastaista. Ratkaisussa todetaan, että journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoille. Heillä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Vanha sanontahan on:” mistä ei puhuta, sitä ei ole”. Sitä tässäkin ilmeisesti yritettiin noudattaa. Sekä MTK:n, kirkon johdon, että päätoimittajan taholta. Ei onnistunut. Keskustelu oli jo alkanut ja epätoivoinen yritys lopettaa se poistamalla teksti vain suurensi kohua. Kiitos siitä kaikille asianosaisille! Ilman tätä kaikkea monelta olisi voinut jäädä blogi-teksti lukematta.

 

 

 

Ilmastohaitallisten tuotteiden ja palveluiden ulkomainontakielto

Tuorein ilonaiheeni on Helsingin ympäristölautakunnan käsittelemä valtuustoaloite, jonka mukaan ilmastohaitallisten tuotteiden ja palveluiden ulkomainonta halutaan kieltää. Tämä sisältäisi mm. lentomatkailun, yksityisautoilun, lihatuotteiden ja muiden eläinperäisten tuotteiden mainonnan kiellon. Kaupungin ympäristölautakunta päätyi kannattamaan asian tarkastelua. Ehkä piakkoin kaupungilla voi rauhassa kävellä pelkäämättä törmäävänsä eläinperäsiätuotteista markkinoiviin kuviaan. Ja kyllähän tuo päätös varmasti osaltaan vähentäisi myös niiden kulutusta. https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4096404

 

 

Otto ja Helmi

Löytöeläintalosta lokakuussa perheeseemme muuttaneet kissanpennut Otto ja Helmi voivat hyvin. Loishäädöt ovat ilmeisesti viimein tehonneet ja Helmikin on saanut painoa ja kasvattanut kunnollisen aikuiskissan turkin. Parveke on verkotettu ja siellä on jo varovaisesti alettu haistella kevättä ja ihmetelty muuttolintuja. Ehkä kesällä päästään jo ulkotarhaankin.

 

 

Muutama vuosi sitten voimalauseeni oli ”Stand up what you belive in even if you are standing alone.” Nyt uskon toiveikkaasti, että eläinoikeusajattelu ja siitä kumpuavat oikeudenmukaiset teot ja päätökset ovat lähitulevaisuudessa valtavirtaa.

 

-tarja

 

Kansikuva Roine Piirainen / kuviasuomesta.fi

 

 

 

 

 

 

Share This