Viini on käynyttä rypälemehua. Miten siinä voi olla jotain eläinperäistä? Tätä ihmettelin, kun vegaaniuteni alkutaipaleella minulta kysyttiin juonko viiniä ja olenko sen vegaanisuudesta tarkka.

Viini on käynyttä rypälemehua ja siis kasvisperäinen tuote mutta ei automaattisesti vegaanista. Viinin valmistuksessa, lähinnä kirkastamisessa, on voitu käyttää eläinperäisiä raaka-aineita. Häränverta ei Euroopassa enää hullunlehmäntaudin vuoksi saa käyttää mutta kalan perkuujätteestä syntyvää kalaliimaa, sian tai naudan luista valmistettavaa liivatetta, maitoproteiinia ja munan valkuaista käytetään yleisesti viinin kirkastamisprosessissa. Vaikka kirkastusaineista ei jääkään jäämiä valmiiseen viiniin, aika ällöä silti.

Myös vegaaniviinistä  halutaan useimmiten myös kirkasta. Viini voidaan suodattaa, jolloin suurin osa sakasta saadaan pois. Jotta viinistä saadaan täysin kirkasta, prosessissa voidaan käyttää bentoniittiä eli viinisavea tai kasvisperäisiä proteiineja.

Viinin etiketistä ei useinkaan selviä onko kysessä vegaani viini. Raaka-aineita ei tarvitse ilmoittaa eikä myöskään sitä, miten kirkastaminen on suoritettu. Kaseiinin eli maitoproteiiniin ja kananmunan proteiinin käyttö pitää allergiavaaran takia ilmoittaa. Luomuviljely ja biodynaaminen ajattelutapa on yleistynyt myös viininviljelyssä. Luomusertifikaatti ei kuitenkaan automaattiisesti tarkoita, että viini on vegaanista.

Alkon sivuilla ja myymälöissä vegaanisiksi on merkitty viinit, jotka tuottaja on ilmoittanut vegaanisiksi. Osassa etiketeistä on vegaani-symboli. Tarkkana saa olla viinienkin kanssa.

 

tarja

 

 

Share This